Piękne zęby w czasie ciąży – wpływ diety

Właściwe żywienie ma kolosalne znaczenie dla organizmu człowieka w ogóle, a dla organizmu kobiety w ciąży w szczególności. Racje pokarmowe zawierają zazwyczaj zbyt mało produktów mlecznych, zbożowych, ryb, warzyw i owoców a zbyt dużo cukru, słodyczy, mięsa i jego przetworów.

Warto wiedzieć, że…
Już w brzuchu matki dziecko wytworzy zawiązki wszystkich zębów mlecznych i stałych, za wyjątkiem ósemek. Zawiązki zębów powstają już w 6 tygodniu rozwoju zarodkowego. Mineralizacja czyli uwapnienie zębów też zaczyna się w fazie płodowej.

Witamina A i E ma istotne znaczenie dla rozrodczości, utrzymania i prawidłowego rozwoju płodu oraz zdrowia kobiety w okresie okołoporodowym i karmienia.

Zła, niewłaściwie zbilansowana dieta kobiety ciężarnej oznacza niedobór takich składników jak: białko, wapń, żelazo, fluor, fosfor, magnez, cynk, potas, witamina B1, B2, PP, C i D.

50%

Jeśli chcesz, by twoje dziecko miało zdrowe i mocne zęby, pamiętaj o nim już otwierając lodówkę. W okresie ciąży około 50 % kobiet zmienia swoje zwyczaje żywieniowe, a część zmian zostaje wymuszona gorszym samopoczuciem i skłonnościami do wymiotów w I trymestrze ciąży.

W czasie ciąży rośnie ryzyko próchnicy, ponieważ…

Okres ciąży ma wiele dokuczliwych przypadłości, do których niewątpliwie należą poranne nudności. Podczas wymiotów w jamie ustnej pozostaje sok żołądkowy, którego składnikiem jest kwas solny. Kwas niszczy szkliwo i wywołuje nieodwracalne zmiany w jamie ustnej. Zęby stają się podatne na próchnicę i nadwrażliwość. Zalecamy, aby bezpośrednio po wymiotach płukać jamę ustną specjalistycznymi płynami, które są bezpieczne dla kobiet ciężarnych, a jeśli nie mamy ich pod ręką, proponujemy przepłukanie wodą. Takie działanie zredukuje negatywne działanie soku żołądkowego. Warto też stosować pasty, które wzmacniają szkliwo z hydroksyapatytem (uwodniony fosforan wapnia, stanowi ok. 70% masy kości, zapewniając jej odpowiednie właściwości mechaniczne) i związkami fluoru.

W profilaktyce chorób uzębienia należy zwracać uwagę na jedzenie. Panuje mylne przekonanie, że zęby kobiet w ciąży słabną, bo dziecko “wysysa” wapń z organizmu matki. Płód nie wyciąga wapnia, ale niewłaściwa dieta może spowodować, iż biały promienny uśmiech mamy na tym ucierpi. Rezerwa wapnia w zębach jest bardzo duża, praktycznie nie do ruszenia, a w szkliwie nie ma żadnych naczyń, którymi wapń mógłby być odprowadzony.

Duże zapotrzebowanie na wapń występuje w drugiej połowie ciąży. Witamina D pomaga we wchłanianiu wapnia niezbędnego w procesie tworzenia i wzrostu kości oraz zębów. U kobiet ciężarnych wykazujących niedobory w zakresie wapnia i witaminy D, szczególnie tych rodzących powtórnie w krótkim odstępie czasu, często występuje zmniejszona mineralizacja tkanki kostnej.

Bogatymi źródłami wapnia są: mleko, śmietana, białe sery i zielone warzywa liściaste. Naturalnym źródłem witaminy D jest masło, białko jaja kurzego, tran i wątroba. Należy również pamiętać o minerałach i niezbędnych witaminach. W diecie kobiety w ciąży powinny znaleźć się produkty bogate w fosfor, fluor, żelazo oraz witaminy D, A, C i K. Polecamy m.in. tłuste ryby, sezonowe warzywa, owoce, kiszonki oraz chleb pełnoziarnisty. Mamy również w okresie laktacji powinny pamiętać o diecie bogatej w cenne składniki.

Lepiej słodycze zastąpić owocem, a ogórki kiszone surową marchewką.

W czasie ciąży wiele kobiet odczuwa wzmożony apetyt, ma różne zachcianki, podjada między posiłkami, a także w nocy. Słodycze dostarczają pożywki bakteriom, a kiszone ogórki niszczą szkliwo. Jedno i drugie sprzyja rozwojowi próchnicy. Lepiej słodycze zastąpić owocem, a ogórki kiszone surową marchewką. W okresie ciąży dla dobra naszych zębów należy ograniczyć spożywanie słodyczy, cukru, kupnych soków owocowych i napojów gazowanych.

Kobiety w ciąży to nasi Pacjenci pod specjalnym nadzorem. Wiara w przesądy, że w ciąży zębów przyszłej mamy się nie leczy, jest zagrożeniem nie tylko dla matki, ale i dziecka. Z niektórymi problemami nie poradzisz sobie sama.
Prawdziwa przyczyna osłabienia zębów, wzmożonej próchnicy i chorób przyzębia w ciąży jest naprawdę banalna – to nieodpowiednia higiena jamy ustnej. Duży wpływ ma niewielkie obrzmienie błony śluzowej w jamie ustnej, do którego dochodzi na skutek zmian hormonalnych w organizmie kobiety.

Najważniejsze więc jest regularne szczotkowanie zębów po każdym posiłku (delikatnie, wolno, ale długo co najmniej 2 minuty) nawet jak było to tylko małe “co nieco”. Ważne jest nitkowanie zębów, dobra pasta do zębów oraz płyn do płukania jamy ustnej. Zęby i dziąsła wymagają szczególnej opieki w okresie ciąży. Nie zapomnij o języku, to na nim znajduje się najwięcej bakterii.

Niska waga urodzeniowa noworodka i zakażenia bakteryjne, a nawet przedwczesny poród mogą być konsekwencją unikania dentysty przez matkę podczas ciąży. W przypadku kiedy ciąża jest dopiero w planach, wtedy warto udać się na wizytę przed poczęciem dziecka. Wspaniale byłoby, gdyby taką wizytę odbył także przyszły tata. Kiedy jesteś już w ciąży, nawet jak nic się nie dzieje, raz w trymestrze kobieta ciężarna powinna odwiedzić gabinet stomatologiczny, aby ograniczyć towarzyszące ciąży problemy z zębami i dziąsłami.

Już niewielkie ubytki mogą być siedliskiem bakterii, niebezpiecznych zarówno dla matki, jak i dziecka. Konsultacji u stomatologa warto zasięgnąć w przypadku częstych krwawień z dziąseł oraz powtarzających się stanów zapalnych, które może nasilać działanie hormonów ciążowych.

lek. dent. Irmina Materna